Su Deposu Temizliği

Su Deposu Temizliği

Su Deposu Temizliği


Su deposunun temizlik ve dezenfekte yapılmadan 6 aydan fazla kullanılması sağlık açısından uygun değildir.
Sağlık bakanlığının yayınladığı genelgede su depolarının temizliği önemlidir.
6 ayda bir periyodik bakımla birlikte temizlik işleminin yapılması yasal zorunluluktur.

Su depolarındaki bakteri oluşumu   
Su deposu çeşitleri ( beton, fayans, pvc mebran, fiber, saç, paslanmaz, vb. )
Analiz ve kontrol
İş takibi ve denetim
 

DEZENFEKTASYON NEDİR

Dezenfeksiyon, hastalık yapan ya da besinlere ve diğer maddelere zarar vererek bozulmalarına neden olan mikroorganizmaların kimyasal ve fiziksel yöntemler kullanılarak yok edilmesidir.

SU DEPOSU DEZENFEKTESİ

Günlük hayatımızda kullanmakta olduğunuz su depolarının hiç içini merak ettiniz mi?
İstaş olarak yaptığımız çalışmalarda binalardaki hastane ve okullarda vb. gibi birçok kurum ve kuruluşlarda depo içerisinde, çamur, pas, çöp, böcek, hayvan ölüsü vb. gibi akla gelmeyecek bir pisliklerle karşılaştık. İhmal ettiğiniz su deposu aslında hayatımız hep içerisinde.

Yemek yaparken
Bulaşık yıkarken
Duş alırken
Dişlerinizi fırçalarken
Kullanmak zorunda kalıyorsunuz.. bunun için istaş kalitesi ile depoların temizlik dezenfekte işlemini siz değerli müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz.

  

SU DEPOSU TEMİZLİK VE DEZENFEKTE UYGULAMASI
 
Öncelikle depo içersindeki mevcut suyu tüketmenizi istiyoruz. depo içersinde tüketemediğiniz kalan suyu ekiplerimiz dalgıç pompaları ile tahliye edecektir.

tahliye işlemi bittikten sonra ekiplerimiz depo içersinde güvenli iş kıyafetleri ve hijyen elbiseleri ile depo içersine girecektir. Öncelikle depo içerisinin fiziksel temizliğini yani (kir, pas, tortu vb.) gibi pislikleri depo içersinden tahliye edecektir.
170 bar basınçlı kompresör ile depo yüzeyi tamamen temizlenecektir. Temizleme işlemi bittikten sonra depo yüzeyini ‘sodyum hipoklorit (NaCIO)’ ile tüm yüzeyin dezenfektesi yapılır ve tekrar 170 bar basınçlı kompresör ile defalarca durulanır.
Durulama işlemi bittikten sonra deponuzu temiz ve sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz. Ekibimiz depo içersindeki kusurları ve depo için yapılması gereken bir işlem varsa onları size dezenfekte bilgi formunun açıklama bölümünde size gerekli bilgileri yazılı olarak aktaracaktır.


Su deposu dezenfekte ve temizliği sağlık için gerekli mi?
İstaş tarafından yapılan araştırmalarda temizlenmeyen su depoları insan sağlığına
Tehdit oluşturabilecek birçok mikrop ve mikroorganizmaları bünyesinde barındırır.
Uluslar arası Dünya sağlık örgütleri yapmış oldukları araştırmalarda gösteriliyor ki sağlıksız ortamda su ile temas halinde, ölüm riski altıncı sıradadır.


Su deposu dezenfektesi ve temizliği sizce neden önemli olmasın?
Yaşamımızın her alanında hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan su, evimizdeki musluklardan aktığı sürece hangi şartlarda ve nitelikte depolandığı ve korunduğunu önemsememiz gerekir.
Temizlenmeyen su depolarında insan hayatına son verecek olan bazı mikroplar örn. Tipo, kolera, hepatit vb. bunun gibi sayamadığımız birçok bakteri türünü barınma olanağı sağlar.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz bu tür mikroorganizmalar sadece şebeke suyunu içerek değil ayrı zamanda duş alırken, ellerimizi yıkarken, dişlerimizi fırçalarken de kullanıyoruz.
Bu yüzdende ben musluk suyu içmiyorum gibi düşünceler bu durumu değiştirmez.

SU DEPOSU TEMİZLİYORUM DİYENLERE DİKKAT EDİN!

Müşterilerimiz tarafından yapılan şikâyetlerde ehliyetsiz kişi, kurum ve kuruluşlar uygun fiyata ben temizlerim diyen kişilere lütfen itibar kesinlikle etmeyiniz.

Eğer su deposu temizliği yapan kişi ve kişilerin sağlık sorunları, bulaşıcı hastalığı var mı? Veya uygunsuz ekipmanlar ile iş güvenliği uzmanı olmadan yapılan çalışmalarda hayati önem arz eder.
Örnek vermemiz gerekirse apartman görevlisi tarafından yapılan su deposu temizliği sırasında kullanılan yanlış kimyasaldan dolayı feci bir ölümle sonuçlanmıştır.

Kullandığı ürün ise çamaşır suyu ve deterjan vb. ürünlerdir.
Su depolarında genelde oksijen oranı çok düşüktür ve hava sülkülasyonu olmaz.
Bu nedenle kaşınılmaz son ölüm ile sonuçlanır.


**NOT; Biz Belediye'den geliyoruz  diyenlere inanmayınız. Çünkü Resmi kuruluşlar bu tür hizmetler yapmamaktadırlar.
***Su deposu temizlik ve dezenfektesini yaptırmak zorunlu mu?

Su deposu temizlik ve dezenfektesi ilgili bakanlığın 2007/67 genelgesinde belirttiği gibi her kurum ve kuruluşun belirli aralıklarla yaptırması gerekli zorunlu bir hizmettir.


2007/67 Genelge içeriği (alıntı):
1.    Bina ve konutlarda kullanılan su depolarından temizliği yapılmamış olanlar hemen, daha sonra da belirli periyotlarla (kesinti olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir) temizlenmeli ve bakımları yapılarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.
2.    Kesinti olmadığı zamanlarda da suyun depodan kullanımı sağlanmalıdır.
3.    Mahalle aralarında kuyu, tanker, bidon v.b kaynaklardan içme suyu temin edilmemelidir.
Artık yapılan denetimlerle de su deposu temizliği önemini gün geçtikçe göstermektedir.
Unutmamalıyız ki su deposu temizlik ve dezenfektesi, kanuni zorunluluk veya denetlemede sorun yaşamamak için değil, sağlığımız için yaptırmamız gereken zorunlu bir hizmettir.
Hangi aralıklarla su depoları temizlenmeli?
İlgili genelgelerde de açıkça belirtildiği gibi uzun süreli su kesintilerinde 3 ayda bir, kesinti olmadığı dönemlerde her 6 ayda bir su depoları temizlenip dezenfekte edilmelidir.
Su deposu temizliği ve dezenfektesi nasıl yapılır?
1.    Su deposu temizleme hizmetine başlamadan önce gerekli güvenlik tedbirleri alınmalı, kullanılacak ekipman ayarlanıp depo içerisi aydınlatılır.
2.    Dezenfekte ekibi gelmeden önce hizmet alan tarafından hidrofor seviyesine kadar su tüketilir. Kalan az su pompalar yoluyla deponun giderinden dışarıya tahliye edilir.
3.    Yüksek basınçlı kompresörlerle deponun duvarları ve zemini tazyikli su ile yıkanır ve kuruyan, yapışan kirlerin çözülmesi sağlanır.
4.    Dipte biriken tortu, balçık ve çamur pompalar yardımıyla dışarıya tahliye edilir.
5.    Depo içerisi ilaçlama ve dezenfekte işlemine tabi tutulup tekrar tüm depo yıkanır ve durulanır. Dipte biriken su aynı anda dalgıç pompalar ile depo dışarısına tahliye edilir.
6.    Deponun hidrofor, pompa, kapak ve aksamları kontrol edilip ilgili yöneticiye çalışabilirliği konusunda bilgi verilir.
7.    Temizlenmiş depoya su alınır ve kullanıcıya kontrol ettirilip teslim edilir.
Su deposu temizliği şartnamesi (YÖNETMELİK):
1.    Su kesintisi olmadığı dönemlerde depo yılda 2 kez temizlenecektir.
2.    Verilecek hizmet içeriğindeki işler; her türlü malzeme, taşımalar, işçilik, nakliye ve hamaliye, genel giderler dahil, KDV hariç olarak verilen fiyat teklifinde fiyata dahildir.
3.    Hizmet veren firma; çalışma ve iş güvenliği kanunlarının gerektirdiği her tedbiri almak ve ilgili mevzuat hükümlerine uymakla yükümlüdür.
4.    Hizmet veren firma gerekli tüm resmi belgelerini ibraz etmekle zorunludur.
5.    Hizmet verirken su deposu içerisinde kullanılacak tüm ürünler içme ve kullanma su depolarına uygun ve belgeli olmalıdır.
6.    Su depoları içerisinde çalışan yüklenici firma personelleri sigortalı olmalı, periyodik olarak sağlık kontrollerinden geçmelidir. İSG kanunlarına uygun sağlık raporları bulunmalıdır.
7.    Yüklenici firmanın faaliyet belgesi olmalı ve faaliyet belgesinde verdiği hizmetlerin dökümleri bulunmalıdır.
8.    Vergi yükümlülüğü bulunmalıdır.